Gud skapade människan och jag skapade kuken

”År 1915 – jag föds och dödar min mamma i födseln. De döper mig efter henne till Laura. 
Men jag är inte Laura, jag är Michael. 
Jag är den första som tar testosteron för att transitionera, den första som gör en fallosplastisk operation – den första metakuken – min kuk.
Förresten är jag inte Michael heller, jag är Jivaka. 
Jag ska berätta mitt livs historia, ni kommer förstå. 
Jag var en transpionjär men vet ni ens vem jag är – minns ni mig?
Vi ses i operationssalen.” /Dillon

”Gud skapade människan och jag skapade kuken” är en monologföreställning om transpionjären Michael Dillon, den första transmannen som tog testosteron och gjorde en falloplastisk operation för att transitionera. Scenkonstverket rör sig mellan teater och performance, och skildrar verkliga dokumentära händelser realistiskt, för att i nästa stund visualisera surrealistiska drömscener eller ge utlopp för episka känslor i musikalartade scener med sång och dans. 

Mille Bostedt som har skrivit och skapat föreställningen, och även spelar rollen som Michael Dillon, är en icke-binär transperson. Hens egna erfarenheter av att vara trans idag är i dialog med Dillons erfarenheter från sekelskiftet och tar publiken på en inre resa där linjär tid och binära kön upplöses. 

En BEHEMOT PRODUKTION
Text, regi & skådespelare: Mille Bostedt
Scenografi och kostym: Maja Döbling 
Koreograf: Sepideh Khodarahmi
Musik: Tami T
Ljusdesign: Lina Benneth

Konstnärlig ledning och produktion: Behemot produktion (Maja Döbling och Mille Bostedt)
Pressbilder och trailer: Jacob & Johan Danielsson

Har spelats på bl.a. Turteatern (Stockholm), Folkteatern (Göteborg), Festival Nordiskt Ljus, Scalateatern (Karlstad), Teater Viirus (Helsingfors)

Med stöd från: 
Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Region Stockholm kulturstöd 

Länk till recension i SvD

Länk till recension i Aftonbladet

Med stöd från: 
Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Region Stockholm kulturstöd 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s